top of page

Mistä vaatteemme tulevat?

 

Vaatteemme tehdään käsityönä Intiassa alusta loppuun – näin pystymme tukemaan katoamassa olevia perinteitä Länsi-Intiassa Gujaratin osavaltiossa lähellä Pakistanin rajaa sekä kertomaan tarkasti vaatteidemme valmistukseen liittyvistä yksityiskohdista.

 

Yhteistyökumppanimme Ahmedabadissa Gujaratin osavaltiossa on MORALFIBRE, joka työllistää ja tukee paikallisia käsityöläisiä, kiinnittää huomiota ihmisoikeuksiin ja edistää toiminnallaan tekstiiliteollisuuden kestävää kehitystä. MORALFIBRE auttaa meitä tuotantoketjun valvonnassa sekä yhdistää eri työvaiheet toisiinsa. Yhteistyökumppanimme on myös osa Intiassa toimivaa Green People of India -verkostoa, joka toteuttaa monenlaisia hankkeita ja tutkimuksia liittyen kestävään kehitykseen, tukee naisten työllistymistä sekä levittää tietoa ekologisesta tuotannosta.

Puuvilla, pellolta käsityön ammattilaisille

 

Intia on maailman toiseksi suurin puuvillantuottaja Kiinan jälkeen, ja Intian osuus globaalista puuvillantuotannosta on n. 20%. Vuonna 2008 puolet maailman luomupuuvillasta tuli juuri Intiasta. Intian kolme suurinta osavaltiota, joissa puuvillaa tuotetaan ovat Gujarat, Maharashtra ja Andra Pradesh.

 

Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä myrkyllisiä torjunta-aineita, jotka vaikuttavat haitallisesti työntekijöiden terveyteen, viljelijöiden viljelysmaihin sekä pohjavesiin. Luomupuuvillan viljelyssä ei saa käyttää geneettisesti muunneltuja siemeniä, joita käytetään nykyään laajasti puuvillaviljelmillä ympäri maailman. Luomupuuvillasta pystytään hyödyntämään koko kasvi: varren osista saadaan mm. eläimille rehua ja koska pelloilta ei leviä ympäristöön haitallisia torjunta-aineita, pelloilla voidaan viljellä myös ihmisille sopivaa ruokaa.

 

Greenpeacen teettämässä tutkimuksessa on huomattu, että Intiassa luomupuuvillan tuottajat ovat järjestäytyneempiä ja jakavat tietotaitoaan keskenään. Näin yhteisöllisyys lisääntyy ja viljelijät ovat riippuvaisempia toisistaan, ennemmin kuin kalliista siemenpankeista. Luomupuuvillasta maksetaan kansainvälisillä markkinoilla korkeampaa hintaa, mikä osaltaan vaikuttaa positiivisesti viljelijän nettotuloihin. Näin ollen luomupuuvilla vaikuttaa positiivisesti koko yhteisöön.

 

Käyttämämme puuvilla on luomuviljeltyä puuvillaa. Haluamme yrityksenä tukea Intian kestävää puuvillateollisuutta, sekä maksaa reilua hintaa hankkimistamme materiaaleista. Ostamalla luomupuuvillaa tuemme kestävää kehitystä. Tuotteissamme käytetty puuvilla tulee mm. Gujaratin alueen puuvillaviljelmiltä.

Kehruu ja kudonta

Intiassa tekstiilejä on valmistettu jo 3000 vuotta eaa. Gujaratin osavaltio on erityisesti tunnettu käsinkudotuista khadi -kankaista. Intian valtio on elvyttänytkin perinteisiä käsityöammatteja ja luonut käsityöosuuskuntia ja kehittämis- ja koulutuskeskuksia sekä vientiä on tuettu.

 

Noin 300 km Ahmedabadista sijaitsee Gondalin kaupunki. Sitä ympäröivissä maalaiskylissä asuu paljon perinteisiä käsityönharjoittajia. Kylissä puuvilla kehrätään langaksi ja kudotaan aina valmiiksi kankaaksi asti.

 

Käyttämämme kankaat tulevat Gondalista. Kehruu ja kudonta on tehty käsityönä, joka edesauttaa työllisyyttä maaseudulla. Käsintehdyt langat ja kankaat kuormittavat puolestaan vähemmän luontoa.

 

Yhteistyökumppanillamme on kolme toimipistettä Gondalissa ja neljäs on rakenteilla. Kumppanimme tekee tiivistä yhteisyötä 34:n käsityöläiskylän kanssa. Yhteistyökumppanimme valmistaa omassa toimipisteessään Gondalissa kehruu- ja kudontakoneet. Sen toimipisteissä myös kehrätään lankaa ja kudotaan kankaita. Niissä toimii myös toimipiste, jossa ostetaan kyläläisiltä, heidän kotonaan valmistamat langat ja kankaat. Vierailimme helmikuussa 2015 kaikissa toimipisteissä ja rakenteilla olevassa uudessa toimipisteessä sekä muutamissa käsityöläiskylissä. Olimme vaikuttuneita muunmuassa siitä, että rakenteilla olevan neljännen kutomon käyttämä sähkö saadaan tulevaisuudessa  aurinkopaneeleista. 

 

Osa käsityöläisistä matkustaa tehtaan tarjoamilla kuljetuksilla Gondalin tehtaille työskentelemään. Tehtailla myös me  pääsimme tutustumaan tarkemmin kankaan valmistuksen vaiheisiin. Yhteistyökumppanimme työllistää hyvin paljon paikallisia naisia Gondalin lähiseudulta. Heidän palkkalistoillaan ja käsityöläiskylissä työskentelee yhteensä n. 1700 naista ja n. 300 miestä.

Ompelu

 

Vaatteen ompelu valmistuksen työvaiheena lienee yleisesti eniten huomiota saanut työvaihe. Ompelussa korostuu usein työntekijöiden huonot olot, pitkät työpäivät, huono palkkaus, sekä pitkät välimatkat kodin ja työn välillä.

Me ajattelemme tämän työvaiheen läheisenä yhteistyönä ompelimon, paikallisen suunnittelijan ja Suomen päässä toimivan yrityksemme suunnittelijan välillä.  Meille on olennaista tietää paikalliset työtavat ja sopeutua niihin, sekä joustaa aikataulujen suhteen.

 

Ompelimo sijaitsee Ahmedabadissa. Se on pieni tehdas, jonka työntekijät ovat pääosin naisia, jotka asuvat kaikki tehtaan läheisyydessä. Ompelimon pääsuunnittelijan mukaan on turha palkata kaupungin ulkopuolelta työntekijöitä, koska kaupungistakin löytyy osaavia naisia vailla töitä. Näin työntekijöillä on mahdollisuus käydä myös työpäivän aikana kotona hoitamassa arkiaskareitaan. Tehtaalla oli hyvä ilmapiiri ja työntekijät vaikuttivat nauttivan työstään. Työajat ovat kohtuulliset ja palkkataso ylittää reilusti Intian minimipalkan.

Tekstiilin värjäys ja käsittely

 

Tekstiileihin lisätään lukuisia eri aineita, niin luonnontuotteita kuin synteettisiä kemikaaleja, joiden tarkoituksena on parantaa tekstiilien ominaisuuksia. Näihin aineisiin sisältyvät esimerkiksi väriaineet, värin viimeistyksessä käytettävät aineet, palonestoaineet, siliävyyttä lisäävät aineet, sekä erilaiset likaa hylkivät pintakäsittelyaineet.

 

Kaikki väriaineet ja kemikaalit eivät ole ihmiselle tai ympäristölle haitallisia, mutta monet ovat. Kun tuotteen valmistuksessa käytetään haitallisia aineita, ne altistavat ympäristön, kuluttajan ja ennen kaikkea tuotantoketjun varrella työskentelevät ihmiset monenlaisille ongelmille.

 

Vierailimme Ahmedabadin toimipisteessä, jossa värjätään kankaita. Tämän tehtaan taidokkaat käsityönä värjätyt puuleimasinpaino kankaat olivat hyvin arvostettuja paikallisesti.

Tehtaassa oli hyvä ilmanvaihto, eivätkä väriaineet haisseet sisätiloissa.Tehdas sai valtion luvalla ottaa lähimmästä joesta vettä kankaiden pesua varten, mutta se oli velvollinen puhdistamaan käytetyn veden ja laskemaan sen takaisin jokeen. Valtio tukee myös rahallisesti vedenpuhdistusta.

 

Kuvateksti: Ennen kankaan kutomista valmiit langat käsitellään vehnäjauhovesi-liuoksella käsityöläiskylissä. Käyttämissämme kasvivärjätyissä materiaaleissa on käytetty rautaa sekä alunaa värin kiinnittämiseen. Osa kankaistamme on värjätty Azo -vapailla väreillä, jotka ovat hyväksyttyjä luomupuuvillan värjäämiseen. Ne ovat sekä ympäristön että terveyden kannalta turvallisia.

Kenellä on vastuu vaatetuotannossa?

 

Oikean yhteistyötahon löytäminen vie paljon aikaa. Molemminpuolisen luottamuksen synnyttäminen ottaa aikaa ja vaatii jatkuvaa kommunikaatiota. Olemme nähneet vaatteiden eri tuotantovaiheet, tavanneet työntekijöitä ja nähneet hyviä käytäntöjä liittyen niin työntekijöiden palkanmaksutilien pakollisuuteen, työntekijöiden lasten koulukyyteihin kuin aurinkopaneeleilla sähkönsä saaviin kutomoihin. Olemme iloisia voidessamme tukea monenlaisia projekteja ja samalla kehittää omalta osaltamme läpinäkyvämpää vaatebisnestä.

 

Pienikin yritys voi toimia vastuullisesti, ilman monimutkaisia ja kalliita sertifiointiprosesseja, kun yritys tuntee tuotantoketjunsa ja saavuttaa asiakkaidensa luottamuksen. Loppuen lopuksi vaatetuotannon vastuu on meillä kaikilla. Yksittäinenkin ihminen voi vaikuttaa ostopäätöksillään paljon minkälaista kehitystä hän haluaa tulevaisuudessa nähdä.

bottom of page