Sera Clothing - Ekologiset lastenvaatteet

Vaatevallankumous

Tänään vietetään kansainvälistä vaatevallankumousta. Vaatevallankumous neuvoo pukemaan vaatteen nurinpäin päälle, ottamaan kuvan siitä ja postaamaan sen sosiaaliseen mediaan ja kysymään kuka vaatteen on tehnyt?

#Whomademyclot

Vaatevallankumouksesta innostuneena päädyin surffailemaan nettiin ja huomasin ilokseni, että lähiaikoina on tullut paljon hyviä artikkeleita ja ohjelmia vaatteisiin liittyen. Osa näistä pisti silmääni vasta nyt kotiin palattuamme.

Vaatteiden muoti vaihtuu erittäin nopeaan tahtiin. Usein muoti jakaantuu kevät/kesä, syksy/talvi –mallistoihin, joita on esitelty muotinäytöksissä jo 1800-luvulla. Nykyään muoti muuttuu vielä nopeammin ja uudet mallistot ja mallit ovat kaikkien saatavilla edulliseen hintaan erilaisten halpatuotantoketjujen ansiosta. Nopeasti vaihtuvassa muodissa laadullakaan ei ole niin suurta merkitystä vaatteen lyhyen käyttöiän takia, eikä uutuuden viehätys ehdi kadota ennen seuraavan vaatteen tuloa.

Olimme hyvin optimistisia siitä, että saisimme ensimmäisen malliston kesäksi. Näyttää kuitenkin siltä, että se ei ehdi valmistua ajoissa. Onneksi ”kestävästi” suunniteltu vaate ei aikataulun muutoksesta huolimatta ehdi vanheta. Teemme tällä hetkellä muutoksia ja parannuksia kaavoihin yhteistyössä ompelimon suunnittelijan ja ompelijoiden kanssa, jotta saisimme aikaan toimivan vaatteen, joka ei myöskään päädy roskikseen heti ensimmäisessä käänteessä.

Kuvissa pieniä yksityiskohtia malleista joita nyt työstämme, sekä tulevaa värimaailmaa:

Mitä ominaisuuksia vaatteelta vaaditaan, jotta se välttyisi tältä kohtalolta? Ajattomuus, muunneltavuus, kestävyys, uusiokäyttö ja kierrätys ovat asioita, jotka otetaan huomioon ekologisesti kestävää vaatetta suunnitellessa tai valitessa. Lisäksi mitoitus ja hoito-ohjeet on suunniteltava huolella. Erityisesti lastenvaatteen kohdalla hoito-ohje voi olla ratkaisevassa asemassa, kun valitaan vaatteita.

Jotta näitä asioita on helpompi huomioda suunnittelussa ja valmistuksessa, on yhteistyö vaatteen varsinaisten tekijöiden kanssa erittäin olennaista aina pellolta myyntiin asti. Silloin voin suunnittelijana vastata kysymykseen: ”Kuka vaatteen on tehnyt?”, ja asiakkaana voin myös pukeutua hyvälläomatunnolla.

-Vega

#ekologisuus #vaatevallankumous

Artikkeleita
Arkisto
Avainsanat
No tags yet.
Seuraa meitä:
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon