Sera Clothing - Ekologiset lastenvaatteet

Tuottajan tapaaminen Gujaratissa

Viimeisen kolmen viikon aikana olemme tavanneet Ahmedabadissa monesti tuottajan kanssa, jonka kanssa alamme todennäköisesti tekemään pitkäaikaista yhteistyötä. Tuottaja käyttää materiaaleina ympäristöystävällisiä kankaita ja heiltä on mahdollista saada kasvivärjättyä luomupuuvillaa. Luomupuuvilla on käsinkudottua, joka edesauttaa käsityöläisten työllistymistä ja on ympäristöä vähemmän kuormittavaa. Positiivisena esimerkkinä olemme nähneet, miten luomupuuvilla ja tavallinen geenimanipuloitu puuvilla pidetään toisistaan erossa kaikissa tuotannon vaiheissa, vaikka tuotannossa käsitelläänkin molempia.

Olemme etsineet tuottajaa vaatemallistollemme Intiassa jo noin kolme kuukautta ja nyt tuntuu siltä, että kyseinen tuottaja voisi olla se oikea. Tuottajan läpinäkyvyys ja sitoutuminen ympäristöystävälliseen ja sosiaalisesti eettiseen tuotantoon ovat vakuuttaneet meidät positiivisesti!

Kerkesimme kiertämään mm. puuvillan kutomoissa Gondalissa, perinteisten käsintehtyjen printtien painamiseen erikoistuneessa yksikössä ja olemme vierailleet myös ompelimossa muutaman kerran Ahmedabadissa. Olemme nähneet intialaisittain hyvissä olosuhteissa työskenteleviä aikuisia ja oppineet paljon intialaisesta käsityöperinteestä.

Perinteisiä käsintehtyjä printtejä valmistava tehdas sijaitsi Ahmedabadin kaupungissa köyhällä työläisalueella. Kyseessä on perheyritys, joka on tehnyt pitkään puuleimasimella printtejä kankaisiin. Tuotannossa työskentelee noin parikymmentä nuorta miestä. Työtilat ovat valoisat ja ilma on hyvä. Printtien painaminen on tarkkuutta vaativaa työtä, sillä työ perustuu millintarkkoihin toistoihin. Kaikkein kuluttavin työvaihe lienee kankaiden peseminen vedessä, jolloin niistä irtoaa kemikaaleja. Värjäyksessä ei kumminkaan käytetä myrkyllisiä atsovärejä tai muita myrkyllisiä kemikaaleja. Positiivista oli myös se, että pesuvesi otetaan viereisestä joesta ja käytön jälkeen puhdistetaan ennen päästämistä takaisin jokeen. Tehdas oli saanut tähän valtiolta luvan ja avustuksen.

Työntekijät ovat pääosin Gujaratin maaseudulta maanviljelyn parissa työskenteleviä ja tämä työ tehdään silloin kun maaseudulla ei tarvita työvoimaa. He ovat työskennelleet yrityksessä painatuksen kanssa vuosia. Yrityksellä oli myös samalla alueella kaaviopainotekniikkaan perustuva painatusyksikkö. Yksi linjasto on n. 30m pitkä ja yhtä kangasta värjää kerrallaan kaksi henkilöä, jotka liikuttavat painoseulaa kangasta pitkin.

Tuottajan käyttämiä kutomoita sijaitsee Gondalissa ja sen lähialueilla, alue on lounaaseen Ahmedabadista n. 300km. Vietin neljä päivää kutomoilla ja nämä päivät olivat erittäin avartavat. Oli hienoa tutustua toimintaan, joka työllistää ihmisiä yhteensä 34:stä lähikylästä. Kylissä kehrätään lankaa ja kudotaan siitä kankaita, joista valmistetaan myyntiin mm. vaatteita. Muutamissa kylissä ja yhdessä Gondalin yksikössä oli otettu käyttöön aurinkopaneelit sähköntuottamista varten ja tulevaisuudessa useampi kehruukone saa energiansa ihmisen käsien sijaan auringosta.

Vierailimme viikkojen aikana myös monia kertoja tuottajan toimistolla ja näillä näkymin alamme ensimmäisten vaatteiden mallikappaleiden tuotannon ensi viikon alussa. Kerromme lisää tuottajasta ja yksityiskohtaisemmin tuotantoketjusta, kun olemme varmistuneet mallikappaleiden laadusta ja sopineet tarkemmin yhteistyöstä.

-Pete

#ahmedabad #intia #kasvivärjäys #lastenvaatteet #luomupuuvilla #seraclothing

Artikkeleita
Arkisto
Avainsanat
No tags yet.
Seuraa meitä:
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon