Sera Clothing - Ekologiset lastenvaatteet

Värien hehkua luonnosta

Tekstiileihin lisättävistä aineista yleisimpiä ja vanhimpia lienee väriaineet. Tiedetään, että Euroopassa on värjätty jo pronssikaudella. Tekniikat ovat kehittyneet aikojen saatossa ja värjäykseen sopivia kasveja ja mineraaleja on löydetty jatkuvasti lisää.

1800-luvun puolessavälin kehitettiin ensimmäiset synteettiset väriaineet. Siitä lähtien ne ovat yleistyneet niin paljon että nykypäivän teollisuudessa ei juuri muita käytetä. Onneksi perinteiset tekniikat eivät ole kokonaan kadonneet, niitä voi löytää edelleen ympäri maailman. Riippuen mistä maailmankolkasta puhutaan, ovat käytettävät kasvit ja tekniikat erilaiset. Tässä kirjoituksessa esimerkkeinä käytettävät kasvit ovat hyvin yleisiä Aasiassa.

Kasviväreistä saadut sävyt ovat usein murrettuja, luonnollisia ja kauniin pehmeitä.

Yksi kasvivärjäyksen monista eduista on kasvivärien helppo saatavuus. Luonnosta löytyy aina värjäykseen soveltuvia kasveja. Niitä voidaan kerätä tai viljellä, eikä niiden käsittelyyn tarvitse välttämättä lupia, eikä kalliita koulutuksia. Kasvivärjäys on taito, joka usein periytyy suvussa, mutta on kaikkien opeteltavissa. Kasvivärien viljely teolliseen käyttöön työllistäisi maanviljelijöitä esimerkiksi kehittyvissä maissa, joissa usein on paljon tekstiiliteollisuutta. Itse värjäysprosessiin riittää jokaisesta keittiöstä löytyvät kattilat ja liedet, eikä väriaineet ole niiden alkuperäkasveja myrkyllisempiä. Monet näistä kasveista ovat myös ravinnoksi soveltuvia, esimerkiksi sipulinkuorista saadaan kaunista keltaista väriä ja itse sipulit voidaan käyttää ravintona.

Kasvivärit soveltuvat parhaiten luonnonkuiduille, kuten eläin- ja kasvikuidut. Olemme valinneet meidän tulevaan mallistoon kasviväreillä värjättyä puuvillakangasta. Näillä näkymin värimaailma tulee koostumaan kehäkukan kukista, kurkuman juurista, sipulin kuorista, indigoferan lehdistä ja granaattiomenasta. Värin sävy riippuu siitä, mitä kasvin osaa käytetään ja millainen on värjäysprosessi. Kasviväreillä värjättäessä ei koskaan voi olla täysin varma lopputuloksesta, mutta siinä sen hienous ehkä piileekin?

Graattiomenasta saa hienoja keltaisen sävyjä ja sen kuorissa oleva

tanniini toimii luonnollisena purettimena värin kiinnitykseen.

Puuvilla voidaan värjätä, joko lankana ennen kutomista tai valmiina kankaana. Eri kasvit tarvitsevat erilaiset kiinnitysolosuhteet, mutta yleisesti värjättävää kasvia keitetään tai liotetaan, niin että väri irtoaa veteen. Tämän jälkeen kangasta liotetaan väriaineessa tarvittavan kauan. Etenkin kun on puuvillan värjäämisestä kyse, niin kangas tulee purettaa ennen tai jälkeen värjäyksen. Joskus puretusliemi voidaan lisätä myös väriliemeen. Puretuksen tarkoitus on saada väriaine tarttumaan kankaaseen paremmin ja parantamaan myös muita värin ominaisuuksia.

Aasiassa on pitkät perinteet myös erilaisten printtien ja kuvioiden tekemiseen. Intiassa käytetään puusta valmistettuja leimasimia, kun taas Indonesiassa tehdään taidetta batiikki -maalauksella.

Puretuksessa voidaan käyttää: tanniineja, oksaalihappoja tai erilaisia suoloja, kuten kuparisulfaattia. Myös tinaa ja rautaa voidaan käyttää. Tanniineja ja oksaalihappoja löytyy luonnosta useista eri kasveista, rautaa voidaan liottaa esimerkiksi ruosteisista nauloista tai käyttämällä rautapataa värjäämisessä, kun taas tinaa saadaan kivestä nimeltä kassiteriitti. Niillä kaikilla on erilaisia vaikutuksia väreihin: rauta tummentaa pigmenttiä, kun taas tina kirkastaa väriä. Kaikkia näitä löytyy luonnosta, mutta niitä saa ostettua myös valmiina liuoksina. Edellä mainitut purettimet voivat olla hyvin myrkyllisiä ja vaativat huolellista käsittelyä ja oikeanlaisen hävityksen/vedenpuhdistuksen.

Kasvivärjäys ei ole aina tie ekologisuuteen, eikä luonnosta saatu väriaine aina tarkoita ympäristöystävällistä, mutta siihen on mahdollista päästä kasvivärejä suosimalla ja oikeanlaisen puretustekniikan löytämällä.

Indonesialaista batiikki -taidetta, jossa perinteisesti käytetään kasvivärejä.

Lue lisää kasvivärjäyksestä: Dyeing textiles

Suomen luonnosta värjääville luettavaksi hieno ja inspiroiva blogi: Väriherkkuja

– Vega

#ekologisuus #kasvivärjäys

Artikkeleita
Arkisto
Avainsanat
No tags yet.
Seuraa meitä:
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon