Sera Clothing - Ekologiset lastenvaatteet

Materiaalina luomupuuvilla

Olemme päättäneet käyttää luomupuuvillaa lastenvaatteissamme, koska sillä on positiivisia vaikutuksia niin yhteisöihin kuin ympäristöön. Intia on maailman toiseksi suurin puuvillantuottaja Kiinan jälkeen, ja Intian osuus globaalista puuvillantuotannosta on n. 20%. Intia on suurin luomupuuvillan tuottaja ja vuonna 2008 puolet maailman luomupuuvillasta tuli juuri Intiasta. Intian kolme suurinta osavaltiota, joissa puuvillaa tuotetaan ovat Gujarat, Maharashtra ja Andra Pradesh.

Luomupuuvillan vaikutukset ympäristöön

Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä myrkyllisiä torjunta-aineita, jotka vaikuttavat esim. työntekijöiden terveyteen, viljelijöiden viljelysmaihin sekä pohjavesiin. Luomupuuvillan viljelyssä ei saa käyttää geneettisesti muunneltuja siemeniä, joita käytetään nykyään laajasti puuvillaviljelmillä ympäri maailman. Luomupuuvilla toki kerää herkemmin tuholaisia kuin geneettisesti muunneltu puuvilla, mutta viljelijät kasvattavat samaan aikaan viljelyksillään muita kasveja parantaakseen satojaan ja poistaakseen tuholaisia. Esimerkiksi Intiassa viljelijät viljelevät puuvillan rinnalla Neem -kasvia, koska se tuottaa tiettyjä alkaloideja, joilla pystytään ehkäisemään tuholaisten vaikutuksia viljelyksiin. Luomupuuvillasta pystytään hyödyntämään koko kasvi. Varren osista saadaan mm. eläimille rehua ja koska pelloilta ei leviä ympäristöön haitallisia torjunta-aineita, voidaan pelloilla viljellä myös ihmisille sopivaa ruokaa.

Luomupuuvillan vaikutukset yhteisöön

Eri lähteiden mukaan geneettisesti muunnellut puuvillan siemenet ovat Intiassa luomupuuvillan siemeniä kalliimpia, niiden myynti ja hinnoittelu on vain muutaman yhtiön käsissä. Luomupuuvillan tuottaja selviää pienemmällä investoinnilla hankkiessaan siemeniä, joita myyvät monet järjestöt ja pienemmät yritykset. Tutkimuksissa on myös huomattu, että Intiassa luomupuuvillan tuottajat ovat järjestäytyneempiä ja jakavat tietotaitoaan keskenään. Näin yhteisöllisyys lisääntyy ja viljelijät ovat riippuvaisempia toisistaan, ennemmin kuin kalliista siemenpankeista. Luomupuuvillan viljelijän ei myöskään tarvitse hankkia torjunta-aineita viljelyksiään varten, minkä takia perheille jää enemmän rahaa käytettäväksi. Luomupuuvillasta maksetaan maailman markkinoilla korkeampaa hintaa, mikä osaltaan vaikuttaa positiivisesti viljelijän nettotuloihin.

Haluamme yrityksenä tukea Intian kestävää puuvillateollisuutta sekä maksaa tuottajalle reilua hintaa hankkimistamme materiaaleista. Tavoitteenamme on saada tuotannosta mahdollisimman läpinäkyvää ja tarjota tuotteidemme ostajille tietoa materiaalien alkuperästä ja koko tuotantoketjusta. Ostamalla luomupuuvillaa tuemme kestävää kehitystä.

Näiden tietojen pohjalta päätimme matkustaa Gujaratiin, lähemmäs Intian puuvillateollisuuden alkuperää.

Lähteitä ja linkkejä:

Green Peace: Picking cotton Kuluttaja Intian osavaltioiden osuus puuvillantuotannosta

– Vega & Pete

#lastenvaatteet #luomupuuvilla #intia #matkailu

Artikkeleita
Arkisto
Avainsanat
No tags yet.
Seuraa meitä:
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon